Oekraïne: Kool drie keer zo duur

Bron: AGF

De prijzen voor kool van de oogst van vorig jaar blijven stijgen in Oekraïne, zeggen analisten. De belangrijkste reden voor de prijsstijging lijkt de seizoensgebonden uitputting van de koolvoorraden te zijn door de vrij grote vraag.

Rekening houdend met de snelle daling van de koolvoorraden bij de tuinbouwbedrijven begonnen de Oekraïense telers de afzet van kwaliteitsproducten te beperken. Dit heeft op zijn beurt geleid tot een nieuwe prijsstijging in dit segment. Als gevolg daarvan worden kolen van de oogst van 2020 op dit moment verkocht tegen € 0,18-0,29/kg, wat gemiddeld 37% duurder is dan aan het einde van de vorige werkweek.

East-fruit.com (https://east-fruit.com/en/news/cabbage-in-ukraine-is-three-times-more-expensive-than-last-year/) meldt dat de huidige koolprijzen in Oekraïne gemiddeld 3 keer hoger liggen dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de prijzen varieerden tussen € 0,05-0,10/kg. Tegelijkertijd gaan de belangrijkste marktspelers ervan uit dat de prijzen voor kool van vorig jaar begin volgende week nog meer kunnen stijgen.

IMG_6318 IMG_6318