Prijs van kasgroenten kan door het dak gaan met zulke gastarieven (en sla ligt amper in de schappen)

Bron: Groentenieuws

ZALTBOMMEL - De gigantische stijging van de gas- en elektriciteitsprijzen gaan we ook merken op de groente- en fruitafdeling van de supermarkt en bij de groenteboer, voorspelt Rene Simons, voorzitter van de Tuinbouwveiling Zaltbommel.  

,,De prijs in de winkel zal per saldo misschien een dubbeltje omhoog gaan, mits iedereen in de keten zijn verantwoordelijkheid neemt en een deel van zijn winstmarge inlevert. Als we een strenge winter krijgen, en dus de energietarieven stijgen, gaan de prijzen van sommige kasgroenten echt door het dak. Maar wat consumenten vanaf volgend voorjaar vooral zullen merken is dat er grote prijsschommelingen zijn en dat gewassen als sla en andijvie minder verkrijgbaar kunnen zijn, omdat tuinbouwers besluiten een teelt over te slaan.”

Veel gas verstoken voor een krop sla

Om met dat laatste te beginnen: in tegenstelling tot tomaten en paprika’s die het hele jaar door geteeld worden en waarvan de stookkosten in de kassen dus ‘uitgesmeerd’ kunnen worden, kent een gewas als sla een heel korte teelt waar ook nog eens veel gas voor verstookt moet worden. ,,Telers zullen de rekensom maken of het wel rendabel is om sla te gaan planten. Ga maar na: begin dit jaar lag de gasprijs nog op 19 cent, afgelopen vrijdag op 1 euro 27. Daar kom je nooit mee uit”, stelt Simons. 

Telers van andere groenten zullen volgens Simons, die zelf frambozen heeft in Haaren en Schijndel, de gaskraan nu al helemaal of een beetje dichtdraaien, afhankelijk van wat hun product op de veiling opbrengt. ,,En er zullen glastuinbouwers zijn die later in productie gaan dan ze normaal doen - ik ga dat zelf ook doen - waardoor je enorme pieken en dalen gaat krijgen in de oogst en dat zul je terugzien in de winkels in de vorm van prijsschommelingen.”

Als de energie­prij­zen nog drie maanden op dit hoge niveau blijven of nog verder stijgen, dan komen veel bedrijven in de problemen

Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland

Tuinbouwers die leververplichtingen hebben met supermarkten hebben die keuze niet. ,,En daarom hebben de huidige ontwikkelingen alles in zich om een bredere crisis voor de sector te worden. Als de energieprijzen nog drie maanden op dit hoge niveau blijven of nog verder stijgen, dan komen veel bedrijven in de problemen. Energieprijzen bepalen namelijk voor een belangrijk deel de kostprijs van groente, fruit en bloemen”, zegt Adri Bom-Lemstra, voorzitter van Glastuinbouw Nederland. 

Die belangenvereniging doet daarom een beroep op de overheid. In andere Europese landen geldt bijvoorbeeld een plafond voor de gasprijs. En volgens Rene Simons wordt er onderhandeld over een verlaging van de energiebelasting. ,,Dat scheelt maar een paar cent, maar alle beetjes helpen.” 

prijs van kasgroente kan door het dak gaan met zulke gastarieven bron groentenieuws prijs van kasgroente kan door het dak gaan met zulke gastarieven bron groentenieuws