"Oekraïne was de gangmaker op de koolmarkt"

Bron: AGF

Tholen - De impact van de situatie in de Oekraïne wordt ook door de Nederlandse koolexporteurs gevoeld. ”Op dit moment is er voor ons die kant op niets meer te doen, terwijl er redelijk wat kool naar het oosten van Europa ging. Oekraïne was zelfs de gangmaker op de koolmarkt, maar die export is op dit moment teruggevallen naar nul”, vertelt Martin Bolhuis van bemiddelingsbureau Tuindersbelang uit Warmenhuizen.


”Dit resulteert in prijzen die onder druk komen te staan. Dat begon al toen er twee weken geleden spanningen waren en de auto’s de grens niet over konden. Op zijn top lag de prijs van de witte kool op 32 cent, nu is die markt teruggezakt naar 23 cent. De prijs van rode kool houdt beter stand met een prijsniveau rond de 35 cent. Voor dit geld is er nog altijd handel te doen.”

Op de vraag of er alternatieven zijn op de koolmarkt, antwoordt Martin: ”Op dit moment niet. Uiteindelijk komt de vraag wel uit het Westen van Europa, maar dat vereist nog even geduld. Duitsland en Polen zijn ook aan het leveren, dus voor lagere prijzen aan de gang. Rustig blijven is het devies. Als bedrijven snel willen afleveren, dan zal dat ten koste gaan van de prijs.”

”We waren tot dit moment zeker niet ontevreden over de koolmarkt. De voorraden waren niet overdreven groot en met de maatsortering konden we alle kanten op. Dat kunnen we nog altijd, maar onrust is voor de handel nooit goed. En deze spanning is momenteel wereldwijd voelbaar.”

Voor meer informatie:
Martin Bolhuis
Tuindersbelang
Dergmeerweg 3
1749 VA Warmenhuizen
+31 (0)226 391 000
tuindersbelang@hetnet.nl  (mailto:tuindersbelang@hetnet.nl ) www.tuindersbelang.nl (http://www.tuindersbelang.nl)

tuindersbelang bron AGF tuindersbelang bron AGF