Welkom in de ongekende wereld van de kunstmesthandel!

Bron: aangepast uit info van Triferto

Eind februari leek het niet onmogelijk dat de KAS-prijs vanaf april onder druk kon komen, door de (toen) snel dalende ureumprijzen. Inmiddels is de wereld letterlijk enorm veranderd door de inval van Poetin in Oekraïne. Het leidde o.a. tot sterk stijgende graanprijzen vanwege de export-blokkades bij de Zwarte Zee. Ook de dreiging van mindere beschikbaarheid van gas en minder export van meststoffen (en o.a. ammoniak) uit Oekraïne en Rusland naar de rest van de wereld zorgde ervoor dat KAS- en ureumprijzen in Europa momenteel door het dak gaan. Fabrikanten verminderen productie vanwege extreme grondstofprijzen en het aanbod wat beschikbaar is, wordt voor ongekende prijzen aangeboden momenteel.

Het einde lijkt nog niet in zicht. De afgelopen dagen zijn Europese spelers zowel aan inkopende als verkopende zijde druk om de sanctie wetgeving te interpreteren. Voor onze leveranciers geldt dat zij sanctiewetgeving uiteraard opvolgen. Ze verwachten hierover de komende dagen meer duidelijkheid te krijgen. In het nieuws heeft u de ontwikkelingen bij Eurochem in Antwerpen kunnen volgen (BASF is gestopt met levering van grondstoffen). Dit heeft op de middellange termijn flinke gevolgen voor de beschikbaarheid van o.a. KAS, ASS en NPK’s voor de Nederlandse markt. Zelfs wanneer door mogelijk positieve ontwikkelingen op korte termijn de productie wordt hervat zit hier een opstart periode aan van enkele weken.

De grote onzekerheid leidt tot sterk stijgende meststofprijzen, vooral bij stikstofmeststoffen, maar ook (in iets mindere mate) bij fosfaat en kali. Verschillende prijslijsten volgden elkaar op in enkele dagen tijd. We proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de situatie, maar de ontwikkelingen volgen elkaar dermate snel op dat het vrijwel onmogelijk is om dit goed te doen. Niemand weet precies hoe dit verder gaat of hoe lang het gaat duren. Fabrikanten doen hun uiterste best om product beschikbaar te hebben de komende periode, maar het is niet uit te sluiten dat producten (tijdelijk) niet leverbaar zijn, of dat u bijvoorbeeld een andere KAS-soort krijgt dan u normaal gewend bent.

Feitelijk hebben we in de huidige situatie te maken met daghandel, omdat moeilijk voorspelbaar is hoe prijzen en beschikbaarheid zich ontwikkelen de komende weken en maanden. We nemen dan ook alleen orders aan voor directe afname.

Meststoffen Meststoffen