Oekraïne noodgedwongen begonnen met graanoogst

Bron; Boerenbusiness

Oekraïense boeren zijn in de eerste twee regio’s begonnen met de graanoogst. De oogst is eerder dan afgelopen jaar, maar sommige boeren zijn eerder begonnen omdat ze bang zijn voor wat er komen gaat.

De eerste twee oblasten (regio’s) waar de graanoogst begonnen is, zijn Odessa en Mykolajiv. Uit deze regio is tot afgelopen weekend ruim 42.000 hectare aan graan door de oogstmachines gegaan. In totaal is er 90.000 ton wintergerst en 2.000 ton wintertarwe geoogst, omgerekend 2,19 en 1,78 ton per hectare volgens het Oekraïense ministerie van Landbouw.

 

Noodgedwongen oogsten
De start van de graanoogst is daarmee eerder begonnen dan voorgaande jaren. Echter had een gedeelte van de boeren de granen liever langer laten staan. In de regio’s waar hevig gevochten wordt en Russische troepen oprukken maken boeren zich zorgen. De militaire operaties zijn voor hen het grootste risico. Zodra een explosief een perceel raakt, staat binnen mum van tijd het hele perceel in de brand en kan er niet geoogst worden. Rondom de gebieden waar gevochten wordt vat het ene na het andere perceel vlam, melden Oekraïense boeren aan persbureau AP. Daarnaast is het bekend dat Rusland mijnen in agrarisch gebied plaatst, waardoor oogsten een risico wordt. Vooral in de regio Donetsk is dit nu het geval.

Extra graanopslag
Er wordt momenteel hard gewerkt aan de eerste graanstations en silo’s voor transport nabij de Oekraïense westgrens. In de komende twee maanden moet duidelijk worden waar en hoeveel dat er precies gaan worden, meldde de Oekraïense landbouwminister Mykola Solsky vrijdag 24 juni in een persbericht. Volgens hem is het plan om 6 tot 8 miljoen ton aan extra capaciteit te bouwen. Dat is ook hard nodig in de nabije toekomst. Als er ruimte is voor meer opslag, dan wordt dat zeker aangemoedigd. Ook worden de bestaande plaatsen waar al aan transport wordt gedaan waar mogelijk uitgebreid.

Oekraine noodgedwongen begonnen met graanoogst bron boerenbusiness Oekraine noodgedwongen begonnen met graanoogst bron boerenbusiness