"Minder buitenlandse concurrentie lijkt voordelig voor Nederlands koolseizoen"

Bron AGF

Tholen - Op het gebied van afzet lijkt het een goed jaar te kunnen worden voor het rode en witte kool. ”Het is voor ons een goed groeiseizoen geweest met weinig neerslag. Buitenlandse concurrentie lijkt er minder, omdat er elders last is geweest van te veel droogte, waardoor de prijzen naar een mooi niveau lijken te kunnen stijgen”, vertelt een handelaar.

De goede prijzen zijn eigenlijk ook noodzakelijk, want ook in de kool zijn de kosten dermate gestegen dat er voor veel telers zorgelijke situaties ontstaan. ”Enerzijds zijn de energiekosten gestegen, wat resulteert in een hele dure opslag. Het kan tot snelle verkopen leiden, maar iedereen wil toch wachten op de beste prijzen uiteindelijk. De telers met zonnepanelen op de daken zijn nu spekkoper, maar helaas geldt dit niet voor iedereen. Anderzijds blijven ook de personeelskosten groeien. Het minimumloon gaat met 10 procent stijgen, waardoor de kosten beginnen op te stapelen.”

Het resulteert in de hoop van menigeen dat het een beter seizoen wordt dan vorig jaar. ”De oogst is nog bezig en de laatste kolen zullen uiterlijk eind december versneden worden. Voor de tijd van het jaar zijn de prijzen echter wel degelijk goed te noemen. De meesten zijn nu aan het oogsten. Daardoor is er minder aanbod en zijn de prijzen redelijk hoog. Uiteindelijk is de hoop dat deze, door een mindere buitenlandse concurrentie, hoog blijven gedurende het seizoen. Wat betreft de consumptie moet het nog wel wat kouder worden voor men massaal naar de kool zal grijpen. De mooie temperaturen zijn voor ons niet ideaal. Het blijft echter afwachten hoe het gaat lopen, want de wereld is erg veranderlijk op het moment.”

Op het moment is er ook veel te doen om de zoektocht naar alternatieve, groene middelen voor de bescherming van het gewas. ”Het middelenpakket wordt kleiner en kleiner, maar alternatieven ontbreken. Deze worden ook niet getoetst, totdat een middel verdwijnt. Daardoor houden we ons met de zoektocht naar groene, alternatieve middelen bezig om hoogwaardige kwaliteit kool te kunnen blijven telen. Dit kost echter de nodige tijd, maar is wel noodzakelijk.”

 

Publicatiedatum: do 27 okt 2022
Auteur: Jannick Flach
© AGF.nl

Kool bron AGF Kool bron AGF