Een verbod op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in lelies op twee plaatsen in Drenthe komt er niet, blijkt deze week uit de uitspraak van de rechtbank Groningen in een zaak die burgerinitiatief Meten = Weten aanspande tegen de provincie.
Meten=Weten probeerde eerder via de provincie Drenthe een verbod en handhaving daarop te regelen op het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de lelieteelt van de maatschap Joling bij Geeuwenbrug. Volgens het burgerinitiatief zorgen de gebruikte middelen voor schade aan het nabijgelegen Natura2000-gebied en is het gevaarlijk voor omwonenden. Toen de provincie daar niet in meeging, stapte het collectief naar de rechter.
Onduidelijk
De rechter oordeelt dat onduidelijk is of voor het middelengebruik een vergunning nodig is en of een ’passende beoordeling’ nodig is. De maatschap in Dwingeloo huurt en gebruikt de percelen al sinds 1990 en volgens de rechter is het onduidelijk of er sprake is van een regelmatige activiteit waar het bedrijf al toestemming voor had voordat de zogeheten Habitat Richtlijn van kracht werd in 1992. De Europese richtlijn regelt welke natuurgebieden beschermd moeten worden.
’Voortoets’
De provincie had onvoldoende informatie en kon daarom het verzoek van Meten=Weten weigeren, stelt de rechter. Er loopt ondertussen een zogeheten ’ecologische voortoets’, waar de leliekweker nog op kan reageren en dat moet het collectief afwachten. Met de voortoets wordt uitgezocht of de teelt de instandhouding van het natuurgebied in gevaar brengt. Ook vindt de rechter dat Meten=Weten onvoldoende aantoont dat de lelieteelt een negatief effect heeft op het natuurgebied.
Raad van State
Leliekweker Henk Joling is blij dat Meten = Weten bot ving bij de rechter, maar waarschuwt voor het effect van een lopende zaak bij de Raad van State. ”Dit stopt niet bij de lelieteelt, want er liggen ook akkerbouwpercelen rond Natura2000-gebieden.” Meten = Weten was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor een toelichting.
Juiste beslissing
“We hebben met genoegen kennisgenomen van de uitspraak van de rechter. We hadden eerlijk gezegd ook niet anders verwacht.” Aldus Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde Planten bij LTO Nederland, namens de KAVB, LTO Noord en LTO Nederland. “De rechtbank heeft de vinger op de zere plek voor Meten=Weten gelegd door te oordelen dat Meten=Weten geen concrete en objectieve informatie heeft ingediend voor het aantonen van effect van gewasbeschermingsmiddelen op de natuur. De uitspraak geeft aan dat de provincie Drenthe de juiste beslissing heeft genomen om niet over te gaan tot handhaving. Meten=Weten heeft in alle provincies vergelijkbare handhavingsverzoeken als in Drenthe gedaan. We zien na deze uitspraak met vertrouwen de behandeling van de verzoeken in de andere provincies tegemoet.”