• Privacyverklaring
  • Producten
    • Gewasbescherming
    • Biologische bestrijding
    • Kunstmeststoffen
    • Veevoeders
    • Compost
    • Zaaizaden
    • Vermiculite
    • Potgrond
    • Folie
    • Vlas en koolzaadstro
    • Diversen
  • Diensten & Service
    • Grondmonsters
    • Zeefgrondcheck
    • veiligheidsbladen
    • weegbrug
    • erfemissiescan

         Biologische bestrijding

 

Voor een biologische bestrijding bent u ook bij Alb Groot bv aan het juiste adres, als dealer van Koppert en Certis en Ecostyle. Hiervoor is het wel belangrijk rekening te houden met een levertijd van één/twee dag(en), omdat deze producten niet op voorraad kunnen worden gehouden.                        

                                                       

 Voor biologische bestrijding bent u bij Alb. Groot bv op het juiste adres

 

Zo kunnen wij mijten in cellen bestrijden met roofmijten. Door in de bakken met bollen hun natuurlijke vijanden uit te zetten, wordt u verlost van de kwalijke soort! Voor biologische bestrijding bent u bij Alb. Groot bv op het juiste adres

 

 

Een blik in de gewasbescherminsmiddelenopslag

 

Daarnaast is de inzet Tagetes al jaren een van onze antwoorden op de bestrijding van: 

AALTJES

Afrikaantjes zijn in staat slechts een specifieke groep van aaltjes uit te schakelen, namelijk wortellesieaaltjes. Cysteaaltjes, wortelknobbelaaltjes, Trichodoriden en stengelaaltjes worden niet gedood. Wortellesieaaltjes zijn een probleem in de: akkerbouw, groenteteelt, boomteelt, bloembollenteelt, vasteplantenteelt en fruitteelt. Vooral op lichte zavel en zandgronden kunnen wortellesieaaltjes (Pratylenchus spp.) direct of indirect (in combinatie met schimmels) schade veroorzaken aan een breed scala gewassen. Alhoewel ook sommige andere gewassen een aaltjesonderdrukkend effect kunnen hebben is het afrikaantje een toepasbaar gewas dat bij besmette grond in de vruchtwisseling of als tussengewas kan worden opgenomen. Van alle typen afrikaantjes bestrijdt het lage tuinafrikaantje Tagetes patula de Pratylenchus aaltjes het beste; ondanks zijn imposante groeiwijze doen de Tagetes minuta cultivars 'Nemanon' en 'Polynema' tegen aaltjes niet meer dan zwarte braak. Onderzoek heeft aangetoond dat na een geslaagde Tagetes patula teelt Pratylenchus penetrans een aantal jaren wordt onderdrukt.

 

Om tot een effectieve aaltjesbestrijding te komen dient de teelt van Tagetes 3-5 maanden te duren, het liefst in de zomermaanden. In deze periode kunnen afrikaantjes een fors wortelstelsel ontwikkelen en de populatie van het Pratylenchus-aaltje doen afnemen. De aaltjesdodende werking van het afrikaantje berust op het feit dat binnenin de wortels van de plant na het binnendringen van de aaltjes, onder invloed van thiofenen, zuurstofradicalen worden gevormd welke dodelijk zijn voor aaltjes.

 

aaltjes bestrijding

 

Bij aanwezigheid van trichodoride-aaltjes is de teelt van afrikaantjes daarom niet aan te raden. De grond een jaar braak laten liggen werkt goed tegen wortelknobbelaaltjes maar bestrijdt het Pratylenchus-aaltje minder goed dan een teelt van Afrikaantjes. Bij de bestrijding van aaltjes moet dus eerst goed bekend zijn welke soorten aaltjes in het spel zijn voordat afrikaantjes worden ingezet. Voor gewassen als aardappel en vele bolgewassen (met uitzondering van lelie) is het dan ook wenselijk afrikaantjes op een doordachte plek in de vruchtwisseling op te nemen.

 

Wij raden u dan ook ook een grondmonster in te leveren bij Alb. Groot bv. Wij zijn een depot voor Eurofins agro. In hun laboratoria analyseren zij de aanwezige populatie aan alen.

Inunderen

                                                    inunderen, natuurlijke bestrijding

 

Inunderen is een belangrijke maatregel om ziekten, plagen en opslag van bollen te bestrijden.  Sommige ziekten zijn steeds moeilijker chemisch te bestrijden als gevolg van o.a. verminderde werking van middelen (adaptatie) en het vervallen van de toelating van diverse middelen. Zelfs chemische grondontsmetting (injecteren) blijkt in veel gevallen onvoldoende effectief om bepaalde ziekten afdoende te bestrijden. Ten opzichte van injecteren heeft inundatie een betere dieptewerking.

  1. Uitvoering

Voor een goed resultaat is het belangrijk dat de grond voldoende lang onder water staat. Gedurende de zomer is dit 10 tot 12 weken. Doding gaat het snelst bij een bodemtemperatuur van 17* C en hoger. Omdat de bodemtemperatuur in het najaar lager is moet dan langer worden geïnundeerd.

Ga voor inunderen in de zomer er van uit dat u ten minste twaalf weken voor het planten met inunderen moet beginnen.

De bestrijdende werking van inunderen berust op verstikking van de organismen. Insluiting van lucht tijdens het inunderen vermindert de werking. Men laat daarom in de praktijk de drains vaak 24 uur lopen om de lucht uit de grond kwijt te raken. Beperk dit echter tot enkele uren omdat de drains anders verstopt kunnen raken. Door de grote hoeveelheid snelstromend water kunnen veel fijne deeltjes in de drainomhulling komen waardoor deze verstopt raken.

advies nodig over inunderen? 0224- 571253

Inundeer liever 1 week langer. Dit is voldoende omdat zandgronden met een homogene, open structuur vrij snel zuurstofloos zijn.

De grond vanuit de dijk kan herbesmetting van het perceel veroorzaken. Injecteer deze grond vooraf of neem de sloot mee. Maak om deze rede ook liefst geen tussendijken.

2. Inundatie en vruchtwisseling

Plan bij voorkeur inundatie vooraf in het vruchtwisselingschema in. Problemen met ziek en zeer kunt u hierdoor beter voor zijn. Ook kunt u het meest gunstige moment voor wat betreft voor- en navrucht kiezen. Teel na inundatie bij voorkeur geen hyacinten, krokussen en irissen i.v.m. grotere kans op aantasting door pythium en ook geen tulpen die gevoelig zijn voor Rhizoctonia en Augustaziek.

Houd er ook rekening mee dat het hele proces van inundatie zeker 12 weken in beslag neemt. Tussen het rooien van de voorvrucht en het planten moet dus voldoende tijd zitten.

 

Taxuskever: steeds schadelijker

 

In de nazomer en in de vroege herfst kunt u Larvanem toepassen tegen de taxuskever. Deze snuitkever wordt almaar schadelijker; er zijn bedrijven waar de schade in de tonnen loopt. Met Larvanem heeft u een zeer krachtige bestrijding van de keverlarven in handen! 

Juiste toepassing essentieel

 

Larvanem (het insectenparasitaire aaltje Heterorhabditis bacteriophora) is zeer effectief tegen de taxuskever. Dit product doodt de jonge poppen en larven van het plaaginsect en maakt zo de ontwikkeling van een volwassen populatie onmogelijk. Voor een goed resultaat is een zorgvuldige toepassing vereist.

 

Slakkenbestrijding

 

De ideale omstandigheden voor slakken:

 

Slakken zijn het meest actief onder koele, vochtige omstandigheden (15 - 20 °C). De gevlekte akkerslak vreet zelfs al bij een temperatuur van 0,8 °C en zijn het meest actief onder koele, vochtige omstandigheden (15 - 20 °C). D

Monitoren

Monitoren is belangrijk om de slakkenpopulatie onder controle te houden en te krijgen. Als dit goed gebeurt kan dit veel schade aan gewassen en daarmee ook verlies van inkomsten voorkomen.

 

Opbouw slakkenpopulatie

  • Slakken zijn hermafrodiet, dus zowel mannelijk als vrouwelijk
  • Uit 1 paring worden 600-1000 eieren gelegd
  • Slakken eieren komen na 2 - 3 weken uit
  • Er zijn minimaal 2 generaties slakken per jaar
  • In het voorjaar geboren slakken leggen na 2 - 4 maanden zelf eieren
  • Jonge slakken beginnen direct met vreten

 

Schade door slakken

  • Slakken vreten zowel boven- als ondergrondse plantendelen
  • Ze vreten 40 - 50 % van hun eigen gewicht per dag
  • Schade is niet altijd direct zichtbaar
  • Schade varieert van schade aan het bladoppervlak tot het wegvreten van zaden, kiemplanten en knollen
  • Door vraatschade ontstaan ingangen voor schimmels, bacteriën en virussen
  • Vooral bladrijke gewassen zijn in trek
  • Gewassen waar flinke schade door slakken kan optreden zijn onder andere: granen, graszaad, koolzaad, (spruit-)kool, aardbeien, sla en diverse siergewassen.

 

Slakken bestrijden met Sluxx 

Geïntegreerde slakkenbestrijding

Het bestrijden van slakken blijft lastig en een enkele aanpak werkt maar zelden optimaal. Naast de inzet van slakkenkorrels kunnen er ook een aantal teelttechnische maatregelen genomen worden om de opbouw van een slakkenpopulatie te remmen. Hierbij moeten we met name denken aan het beperken van het aantal schuilplaatsen en voedselaanbod.

Grondbewerkingen zorgen voor een fijnere structuur van de grond en hiermee beperken we de hoeveelheid schuilplaatsen en plaatsen waar de slakken hun eieren kunnen leggen. Het voedselaanbod kan beperkt worden door het perceel en de akkerranden zo veel mogelijk onkruidvrij te houden en vorstgevoelige groenbemesters in te zetten.

 

Emelten bestrijden

(bron: ecolstyle)

Biologische bestrijding van emelten is erg belangrijk. De schade is vaak te herkennen aan ronde kale plekken in het gazon. Niet alleen in het gazon, maar ook in de moestuin en aan andere jonge zaailingen in jouw tuin veroorzaakt de emelt schade.

Wil jij de schade door emelten in het gazon beperken?

Een emelt in het gazon kan veel schade aan het gras veroorzaken. Deze larven van de langpootmuggen, kun je direct bestrijden met aaltjes ook wel nematoden genoemd. De aaltjes van het soort Steinernema carpocapsae werken bij een bodemtemperatuur van tenminste 14 °C.

Hoe ziet een emelt er uit?

De emelt is de larve van een langpootmug en heeft een grauwe donkere kleur. Het gehele lijf van de larve is langwerpig, met een afmeting van zo’n 2 tot 4 centimeter. De emelt heeft geen poten. Aan de achterkant heeft de larve zes gelijke uitsteeksels. Bij gevaar trekt de emelt zijn kop in.

Van langpootmug tot emelt

Een volwassen langpootmug legt tussen de 400 en 1300 eitjes. Deze eitjes komen na een tiental dagen uit en groeien uit tot de emelten. Een emelt maakt verschillende stadia door. Deze stadia zijn van half september tot juni van het daaropvolgende jaar. De larvale stadia zijn afhankelijk van het soort langpootmug waar deze larven uit voort komen. In de winter gaan de emelten in de grond waar ze zich beschermen tegen koude temperaturen tot wel -10 °C. In juni komen de emelten weer boven, verpoppen zich en na tien tot veertien dagen komt de langpootmug tevoorschijn. Alleen in het eerste larvale stadium, vaak van september tot en met begin november is bestrijding mogelijk. Daarna zijn de emelten te ver ontwikkeld.

Hoe veroorzaakt een emelt schade?

's-Nachts leeft de emelt boven de grond, wanneer hij schade veroorzaakt. De rest van de dag leeft hij in zijn eigen holletje onder de grond. De schade die de emelten veroorzaken valt te omschrijven als het eten van plantmateriaal wat bladgroen bevat. Hierbij bijten zij een deel van de plant af, die vervolgens wordt meegetrokken in het hol. Ook de ondergrondse delen van de planten worden hierbij niet overgeslagen. De planten raken verzwakt en gaan dood of vallen om.

Schade in het gazon veroorzaakt door emelten, is te herkennen aan kale ronde plekken. Anders dan veel mensen denken wordt hij dus niet veroorzaakt door het opeten van de wortelen. Maar door de vraat aan het jonge groen van het grasveld. Niet alleen het gras wordt opgegeten door emelten, ook de moestuin en dan met name sla, aardbei, peterselie en kool worden aangetast. Niet alle schade die jij ziet wordt veroorzaakt door de emelt. Ook de natuurlijke vijanden zoals de mol, muizen en vogels die de emelten opeten zorgen voor veel schade.

Emelten bestrijden

Langpootmuggen leggen hun eieren bij voorkeur op vochtig gras tot ongeveer half oktober. De eieren en larven van de langpootmug zijn zeer gevoelig voor droogte, waardoor er meer zullen sterven. Bovendien is een droog gewas minder aantrekkelijk voor de langpootmug om haar eieren af te zetten dan een vochtig gewas. Houd dan in ieder geval het gras vanaf nu, (augustus) zo kort mogelijk.

Emelten zijn uitstekend biologisch te bestrijden. Dit doe je met aaltjes tegen emelten. Bestrijding van dit plaaginsect kan met de aaltjes van het soort: Steinernema carpocapsae. Deze aaltjes dringen het lichaam van de emelten binnen en scheiden vervolgens een bacterie uit. De aaltjes in de dode emelt gaan vervolgens op zoek naar overige emelten, waarbij het proces zich herhaalt. Zo lang er emelten zijn blijven de aaltjes leven, daarna zullen zij opgaan in de kringloop. Bestrijden van emelten kan van september tot en met oktober. Dan bevindt de emelt zich in een larvaal stadium waarin biologische bestrijding door middel van aaltjes mogelijk is.

 

 

 

Eikenprocessierups

Limagrain Nederland heeft de Plantum Duurzaamheidsprijs 2020 gewonnen met haar originele, inspirerende en bovenal effectieve aanpak van het eikenprocessierupsprobleem. Een speciaal biodiversiteitsmengsel van het zaadbedrijf – genaamd Advanta Staygreen 2 EPR – zorgt voor herstel van het natuurlijk evenwicht rondom eikenbomen, de enige manier om de rupsenplaag structureel te bedwingen. Voor de jury aanleiding om Advanta Staygreen 2 EPR uit te roepen tot het meest duurzame initiatief vanuit de veredelingssector in 2020.

Biotopen ontwikkelen

Advanta Staygreen 2 EPR is een speciaal samengesteld zaadmengsel van 18 inheemse soorten, waaronder veel scherm- en vlinderbloemigen. Ingezaaid in de directe nabijheid van eikenbomen, zorgt het voor een toename van insectenpopulaties, waaronder roofinsecten, en bodeminsecten die vogels aantrekken. “Om die natuurlijke vijanden van de rups is het ons te doen”. “Met de vegetatie herstellen of ontwikkelen we biotopen waarin die predatoren zich thuisvoelen. Larven van bijvoorbeeld sluipwespen en gaasvliegen kruipen in de rupsen en eten deze van binnenuit op. Maar ook nimfen van de wants en het tweestippelig lieveheersbeestje doen zich graag tegoed aan de plaagdiertjes. En de mees – de op-een-na meest voorkomende vogelsoort in ons land – verorbert ze zowel met als zonder brandharen.

Geïntegreerde aanpak

Daar waar het spuiten van insecticiden en het gebruik van afzuiginstallaties vooral als symptoombestrijding worden gezien, voorziet Advanta Staygreen 2 EPR in de termijnoplossing van natuurlijk evenwicht. Steunenberg: “Onze aanpak brengt de omgeving uiteindelijk beter in balans, is veel goedkoper en niet milieubelastend. We pleiten daarbij voor een geïntegreerde benadering in combinatie met het uitzetten van aaltjes, die de larven van de rupsen eten, en het ophangen van vogelhuisjes. Onderzoek van Silvia Hellingman verbonden aan Wageningen University laat zien dat op proeflocaties met natuurlijke vijanden tot 80 procent minder nesten van eikenprocessierupsen worden aangetroffen!”

1 april 2023

Laatste nieuws

Iedereen veel plezier op de Paasveetentoonstelling in Schagen

Iedereen veel plezier op de Paasveetentoonstelling in Schagen

Lees verder

LTO: kabinet moet bewegen, andere koers voor Landbouwakkoord

LTO: kabinet moet bewegen, andere koers voor Landbouwakkoord

Lees verder

Meer nieuws

Contactgegevens

Alb. Groot BV
Stolperweg 21a
1751 DG Schagerbrug
Tel. 0224-571253
Fax.
info@albgroot.nl

Routeplanner
Sitemap

Deel deze pagina

Contact


  • Alb. Groot BV
  • Stolperweg 21a
  • 1751 DG Schagerbrug
  • Tel. 0224-571253
  • Fax.
  • info@albgroot.nl
  • Routeplanner
  • Sitemap


 

André Conijn

06 53799430 andre@albgroot.nl

Daan Slijkerman

06 207 466 37 daan@albgroot.nl

Hans Sikkema

06 51152992   hans@albgroot.nl


Facebook

Openingstijden


Alb. Groot bv is van maandag t/m vrijdag geopend van
7.00 tot 17.00 uur
zaterdag gesloten
 


  • Iedereen veel plezier op de Paasveetentoonstelling in Schagen

  • LTO: kabinet moet bewegen, andere koers voor Landbouwakkoord

    Bron: Nieuwe Oogst
  • Zandprovincies willen 27 miljoen voor snelle verduurzaming

    Bron: Nieuwe Oogst
  • Gevalletje XXL

    Meten is weten

Zoeken


 

Stel hier uw vraag!


 Folie | Gewasbescherming  |  Kunstmest | Zaaizaden | Compost | Vermiculite |

Copyright 2023 - Alb. Groot BV
Inloggen | Sitehand - Professionele vormgeving | Ziber - Responsive of Adaptive?